Mária szállás

Szálláskereső Mária ének

 

Elindult Mária Betlehem városba
Betért egy gazdag kovácshoz szállást kéregetni

Jó estét, bő’ kovács, adsz-e nékünk szállást
Szállást néktek nem adhatok, mert sok vendégem van

A gazdag kovácsnak volt egy szép báránya
Elvezette Szűz Máriát barmok jászolába

Tizenkét órakor született meg Jézus
Tizenkét szép őrzőangyal fonja a koszorút

Ébredjél fel, gazda e jeles éjszaka
Nézd, mi van a házad előtt, egy szép aranyalmafa

Madarak repdesik, angyalok éneklik,
Megszületett Isten fia, világ megváltója

Hogyha tudtam volna, hogy ő volt Mária
Aranyból is, ezüstből is szállást adtam volna,
Én pedig a hideg földre lefeküdtem volna.

Fotó: https://www.kozterkep.hu/44701/szuz-maria#vetito=473749

Ez a régi, karácsonyi ének már réges-régen elültette bennem azt a magot, amelyből a Mária szállás kihajtott. Szállásadóként túlságosan is beleéltem magam a kovács helyébe és sokáig félelmem volt, hogy nem fogom felismerni az életben a valódi szükséget. Hiszen az sokszor szemmel láthatatlan, az valami olyasmi, amire a vak leány hamarabb rálel, mint a valóságot a szemével kémlelő ember.

Az sors útjai kifürkészhetetlenek és sosem tudhatjuk, hogy kit, miért sodor elénk az élet.  Van, mikor föl sem ismerjük a rászorulót, de van olyan is, amikor hiába a fölismerés, nem segíthetünk úgy, ahogyan szívünk szerint szeretnénk. 

Sőt, még ettől is vannak nehezebb élethelyzetek, például, amikor mi magunk hozunk olyan döntést, aminek hatását másnak is el kell szenvednie. Néha a legjobb döntést csupán a legkisebb rossz választása fogja jelenti és a fájdalom, a veszteség elkerülhetetlen. A legjobb szándékú ember is okoz sérüléseket a szeretteinek. 

Ám a lelkünk ilyen sebek mentén edződik, kovácsolódik teljessé,  sokszor veszteségek árán, lényünk legbelső magjáig lecsupaszodva kerülünk egyre közelebb a teljességhez. Ennek felismeréséhez, elfogadásához azonban időre és térre van szükségünk. Ezért jött létre a Mária szállás. 

 

A szállás:

Previous slide
Next slide

Mi a Mária szállás?

Egy ingyenes, vallásoktól független elvonulóhely rászoruló nők, anyák számára, melynek keretein belül szállást és ellátást biztosítunk a Faluhely major védett zarándokhelyén. A kezdeményezés célja teret és időt, testi-lelki-szellemi táplálékot biztosítani a nehéz élethelyzetben lévők nők számára. Egy lehetőség csupán, hogy kétségbeesett ember lelke lecsendesedhessen, gondolatai rendeződhessenek, a béke és a biztonság érzetére ismét megjelenhessen az életében.

 

Mit biztosít a Mária szállás?

Ingyenes 2 éjszakás szálláslehetőséget és ellátást egy személy részére. Hangsúlyos, hogy a szállás csak egyedül vehető igénybe, nem gyermekkel, nem párral, baráttal, ismerőssel, mivel a kezdeményezés lényege és célja csak így valósulhat meg.

A szállást a Napút, vagyis a major zarándokútja mellett található jurta jelenti, ahol áram és hide-meleg víz áll rendelkezésre. Ágyneműt biztosítunk, tisztálkodási szereket és törölközőt a zarándokoknak szükséges hozniuk.

Az ellátást olyan – a zarándoklathoz illően egyszerű és szerény –  előre bekészített élelmiszerek jelentik, melyeket a zarándok maga tud elkészíteni a rendelkezésre álló felszereléssel.

Szellemi és lelki táplálékul a NAPÚT zarándokútja, a Hármaskereszt, körötte a Szent Korona kövei illetve a mindezekhez tartozó írott és médiatartalmak szolgálnak, amelyekről bővebben itt lehet olvasni.  

A Mária szállás valóban zarándokszállás, ami azt jelenti, hogy szállásul szolágló jurta környezetén és a zarándokút területén kívül a zarándok NEM JOGOSULT a major szállóvendégei számára fenntartott külső és belső terek használatára, amelyet minden esetben kérünk tiszteletben tartani! 

 

Kik számítanak rászorulónak?

Minden olyan nő, akit az élet olyan próba elé állított, amelyet – úgy érzi -, nem képes egyedül kiállni. Ebben a tekintetben mindannyian egyenlők vagyunk, függetlenül anyagi vagy egészségügyi helyzetünktől, illetve vallásunktól. Mindezt – ahogy a „Jelentkezés” résznél bővebben olvasható – elegendő egy pár bekezdéses levéllel igazolni.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

A jelentkezéshez csupán egy kb. 2-3 bekezdésben megfogalmazott levélre van szükség, melyben a jelentkező pár gondolatban leírja, hogy miért szeretne élni a lehetőséggel, illetve az itt található táblázatból kiválasztja és megírja a számára szóba jövő szabad időpontokat.

Levélcím: mariaszallas@gmail.com

A további részleteket a válaszlevelünket követően egyeztetjük.