Gazdaságunk

A völgyben működik az az életközpontú gazdaság, ahol a hely adottságainak valamint édesapám gondoskodásának és szakmai ismereteinek köszönhetően ma a világ legeredményesebb őshonos magyar rackajuh tenyészállománya található. Hazánkban utolsóként, évszakoktól függetlenül, teljesen szabadon élnek a völgyben és az azt ölelő erdőkben, ahogyan tették ezt évezredeken át.

A magyar óriás nyúl egyedszáma hazánkban az ezredforduló után kevesebb, mint 100 tenyészállat volt. Ma itt található hazánk egyik legjelentősebb tenyészete, ahol a hagyományos vadas színű állatok mellett, ritkaságszámba menő, sárga színű magyar óriások is élnek.

A nyuszkanyakú palóc tyúk a kihalástól megmenekített régi magyar fajtánk, melyet vidékünkön édesapám őrzött meg és nemesített tovább.

Mikor jelen globális világunkban a természetközeli élet alapjai összeomlani látszanak, mikor már alig maradt az élővilágnak olyan része, melyben az ember nem okozott maradandó sérüléseket, itt, hazánkban olyan fajták maradtak fenn, melyek évszázadok, ezredek óta itt és csak itt élnek, változatlanul, magukban hordozván a mindenkori megújulás lehetőségét. Évszázadok kellettek ahhoz, hogy ilyenné nemesedjenek, mint ahogyan mai formájukban ismerjük őket. Igen, amit ma tudunk róluk, az leginkább a forma. Pedig ők már a teremtő ember szülöttei, éppen ezért sokkal több adottság rejlik bennük a formai szépségnél.

Gazdaságunk 2013-tól a Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség egyik mintatelepe, 2014-től a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kinevezett Bemutatóüzem. A tenyésztői munkát elismerő díjak mellett állataink eredményeire is büszkék vagyunk.